15
اگر شما از جمله افرادی هستید که شروع به یادگیری زبان کرده اید یک بار هم که شده اصطلاح مهارت های چهارگانه زبان را شنیده اید، شناخت مهارت های چهارگانه زبان از مسائل مهمی است که زبان آموز باید فرا بگیرد.
شناخت مهارت های چهارگانه زبان به شما کمک می کند تا بتوانید زبان را اصولی تر و بهتر یاد بگیرید. مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی همان مهارت های ارتباطی هستند که به شما کمک می کنند ایده های خود را به طور موثر انتقال دهید .همه افرادی که سالها در کلاسهای مختلف زبان انگلیسی شرکت کرده اند، بخوبی میدانند که یادگیری زبان با کسب مهارت در آن متفاوت است.
تا به حال به این فکر کرده اید که چرا با اینکه درس زبان در مدرسه جزیی از دروس است چرا بعد از اتمام تحصیل زبانمان ضعیف است؟ دلیل اصلی آن این است که چهار مهارت اصلی را به خوبی یاد نگرفته اید و مداومت و تمرین و تکرار نداریم.
برای تسلط کامل بر زبان انگلیسی لازم است که هرچهار مهارت اصلی زبان انگلیسی را به اندازه ای قابل توجه تقویت کنیم اما گاهی متناسب با نیاز ما لازم نیست هر چهار مهارت را تقویت کنیم. برای مثال فرض کنید شما نویسنده وبلاگ (تولید کننده محتوا) هستید که کارتان رابطه مستقیم با ترجمه کتبی دارد. در این مورد ، مهارت های خواندن و نوشتن از اهمیت بیشتری برخوردار است، یا مثلا قصد شما مسافرت به یک کشور خارجی است، شما برای برطرف کردن نیازهای خود می بایست از قدرت مکالمه قوی تری برخوردار باشید. در این مورد مهارت های صحبت کردن و شنیدن اهمیت دارد. یا اگر شخصی برای ادامه تحصیل قصد مهاجرت دارد در این مورد باید هر۴ مهارت اصلی زبان انگلیسی را به اندازه قابل توجهی تقویت کند.
مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی چیست؟
مهارتهای چهار گانه زبان انگلیسی که اغلب توسط آزمونهای بینالمللی همچون آیلتس، تافل، دولینگو، PTE و... سنجیده میشود، به طور کلی به چهار دسته اصلی تقسیم میشود: خواندن، شنیداری، گفتاری و نوشتاری. برای تقویت زبان انگلیسی خود در هرکدام از این مهارتها میتوان از روشها و ابزار مختلفی استفاده کرد. این مهارتها عبارتند از:
- مهارت شنیدن (Listening)
- مهارت خواندن (Reading)
- مهارت نوشتن (Writing)
- مهارت صحبت کردن (Speaking)
قبل از اینکه دنبال بهترین راه آموزش زبان انگلیسی باشید، ابتدا هدف خود را در نظر بگیرید. سپس با توجه به هدفتان، روی مهارتهای خود کار کنید. چرا یاد می گیری؟ فقط شما می دانید که چگونه از این زبان استفاده خواهید کرد ، بنابراین باید یادگیری خود را به گونه ای تنظیم کنید که هم کارآمد و هم مثر باشد. شما نمی خواهید وقت خود را برای ایجاد مهارت هایی که هرگز از آنها استفاده نمی کنید هدر دهید. اگر وقت دارید، عالیست، به دنبال آن باشید و هر چهار مهارت را فرا بگیرید. اگر نه ، بیشتر انرژی خود را بر مهارت هایی که بیشترین نیاز را دارید متمرکز کنید.
مهارت صحبت کردن یا گفتاری یا Speaking
اولین چیزی که ما انسان ها بهش نیاز داریم ، مهارت صحبت کردن است که در انگلیسی به آن Speakingمی گویند که از آن برای بیان منظور خود استفاده می کنیم و اولین چیزی که در مکالمه کردن به آن نیاز داریم مهارت گفتاری است. مهارت گفتاری (Speaking) بهترین راه برای ارتباط برقرار کردن با دیگران می باشد به همین دلیل افراد زیادی در سراسر دنیا دوست دارند که این مهارت را بیاموزند و صحبت کنند، وقتی مسلط به صحبت کردن به زبان انگلیسی باشید برای شما خیلی هیجان انگیز که با یک انگلیسی زبان صحبت کنید و با افراد دیگر ارتباط برقرارکنید.
چطور مهارت گفتاری یا اسپیکینگ را تقویت کنیم؟
برای ماهر شدن درمهارت گفتاری، باید تا میتوانید صحبت کنید. هرچه قدر که بیشتر به زبان انگلیسی صحبت کنید، اعتماد به نفس شما بیشتر می شود. به راحتی می توانید کلمات را با دقت بیشتری تلفظ کنید. ممکن است اولش زبان شما نچرخد اما تکرار کردن کلمات سخت تر به شما کمک می کند.
فیلم و سریال به زبان انگلیسی ببینید و در حین تماشای این فیلم و سریالها، به دیالوگها و مکالمات بین افراد دقت کنید و ببینید که مردم بومی چگونه حرف میزنند و واژگان را چگونه تلفظ میکنند شما هم به همراه آنها مکالمات و واژگان را تکرار کنید اگر در ابتدای راه هستید ، فیلمها را با زیرنویس انگلیسی ببینید. برای خود یک شریک زبانی پیدا کنید. کسی که تسلط کامل به زبان هدف شما داشته را باشد. اگر میخواهید بدانید که چگونه میتوان به یک زبان روان صحبت کرد، تا جایی که مقدور است صحبت کنید. از صحبت کردن هراسی نداشته باشید در زمان صحبت کردن است که اشکالاتتان را میفهمید و میتوانید به مرور زمان و با تمرین آنها را رفع کنید و درس بگیرید.
مهارت شنیداری یا Listening
بعد از اینکه حرف زدن را یاد گرفتید وقت آن است که یاد بگیرید چطور حرف زدن دیگران را بفهمید، برای اینکه توانایی فهم مقصود و معنای مکالمات، سخنرانیها و هرنوع گفتهای را به طور مستقیم بدست بیاوریم نیاز است که مهارت شنیداری یا Listening که یکی از معیارهای اصلی سنجش دانش زبانی است را تقویت کنیم. یکی از راه های گسترده کردن دایره واژگان از طریق شنیدن و توجه کردن به چیزی است که گفته می شود و این که افراد چگونه آن را بیان می کنند. نحوه تلفظ واژگان نشان دهنده نوع زبان است و باعث می شود که شما با لهجه آن زبان خاص آشنایی بیشتری پیدا کنید و همچنین می توانید کلمات و عبارات را پیدا کنید و به طور فعال به آن ها گوش دهید.
چگونه مهارت شنیداری یا لیسینینگ را تقویت کنیم؟
برای تقویت این مهارت احتیاج به تمرین بیشتری دارید. در صورتیکه فرد به این مهارت مسلط شود، میتواند به راحتی مهارت های دیگر را نیز فرا گیرد. پادکست، ویدئو، سخنرانی ها، کتاب های صوتی و… هستند که برای تقویت این مهارت خیلی کمک کننده اند و فرد میتواند با تمرین کردن از مهارت شنیداری خوبی برخوردار شود اما نکته مهمی که حتما باید به آن توجه کنیم این است که تمرین لیسینینگ ما باید ترکیبی هدفمند و برنامه ریزی شده از دو روش Active و Passive باشد. وقتی شما یک محتوای شنیداری (موسیقی، پادکست، فیلم) را صرفا، و با هدف تفریح گوش می دهید، این یک تمرین Passive یا غیرفعال است؛ چون شما فقط گوش می دهید که لذت ببرید حتی ممکن است کار دیگری انجام دهید. اما وقتی علاوه بر گوش دادن، یادداشت برداری می کنید، یا لغت و اصطلاحی از محتوا را در دیکشنری جستجو می کنید، و درکل، با آن قطعه لیسنینگ و تلاش می کنید تا بیشتر یاد بگیرید، این تمرین Active یا فعال است.
مهارت خواندن یا Reading
سومین مهارتی که باید یاد بگیرید، مهارت خواندن هست که در انگلیسی به نام Reading خواندن نام گذاری شده است و در هر زبانی اهمیت زیادی دارد چون ما در طول روز عبارت ها ، جملات و یا متن های زیادی رو بخوانیم؛ مثلا تابلوها، تیتر روزنامه ها، کاتالوگ ها، تبلیغات، کتاب ها، وب سایت هاو … . پس باید مهارت خواندن را تقویت کنیم تا گیر نکنیم این مهارت یکی از مهارت های مهم زبان انگلیسی است که زبان آموزان اغلب آن را نادیده می گیرند و در طول دوره یادگیری زیاد به آن توجه نمی کنند و بیشتر تمرکز خود را بر روی موارد دیگر می گذارند. لازم به ذکر است که خواندن ، لازمه ی یادگیری و تقویت اصلی زبان انگلیسی است. به این خاطر که شما برای تقویت زبان انگلیسی خود می بایست دایره لغات وسیعی داشته باشید ، قدرت درک مطلب خود را افزایش دهید ، گرامر خود را تقویت کنید و همه این موارد زیر مجموعه مهارت خواندن قرار می گیرند.
چگونه مهارت خواندن یا ریدینگ را تقویت کنیم؟
در مسیر تقویت مهارت زبان انگلیسی نباید از تقویت مهارت ریدینگ غافل شوید. چون با بهبود مهارت خود در این زمینه، میتوانید تعداد زیادی اصلاح و لغات جدید یاد بگیرید و با گرامر جملههای مختلف آشنا شوید. صدها مطلب خواندنی برای کسی که بخواهد مهارت زبان خواندن خود را بهبود بخشد، در دسترس است. کتاب، مجلات، وب سایتهای خبری، وبلاگها و غیره. کتابها نه تنها به شما کمک میکنند تا مطالعه خود را بهبود ببخشید، بلکه کمک میکند فرهنگ مردمی را که به زبان دیگر صحبت میکنند نیز بیاموزید. تقویت دایره واژگان و تمرین مستمر اصلیترین راه های تقویت مهارت ریدینگ هستند.
مهارت نگارش یا نوشتاری یا Writing
آخرین مهارتی که باید یاد بگیرید نگارش یا Writing هست برای تسلط روی زبان باید این مهارت رو هم یاد بگیرید ! برای یادگیری مهارت نگارش یا Writing باید املای صحیح همه واژه ها رو بلد باشید و اصول علامت گذاری در نوشتار را بدانید بسیاری از افراد که در حوزه ترجمه به خصوص ترجمه کتبی فعالیت دارند و از راه نوشتاری کسب درآمد می کنند و از این مهارت به میزان زیادی بهره می برند.
چگونه مهارت نوشتن رایتینگ را تقویت کنیم؟
برای تقویت مهارت نوشتن باید تا میتوانید بنویسید و متنهای مختلف را ترجمه کنید. ترجمه کردن به شما کمک میکند ساختار جملهها را در نظر بگیرید و جایگاه کلمات را تجزیه و تحلیل نمایید.یک راه ساده برای تقویت مهارت نوشتن این است که رویدادهای روازنه خود را بنویسید؛ یا قلمتان را بردارید و یک اتفاق جالب را روی کاغذ روایت کنید. در نوشتن جسارت داشته باشید. تا میتوانید از واژگان جدید و گرامرهای پیچیده تر استفاده کنید تا به مرور زمان دستتان راه بیفتد و قدرتتان برای نوشتن بیشتر شود.
اگر بخواهیم خلاصه بگوییم، انگلیسی میتواند به عنوان بهترین زبان در میان همه زبان ها باشد که با یادگیری این زبان راه های زیادی برای پیشرفت انسان باز میشود و موفقیت های زیادی بدست می آورد. زبان انگلیسی مثل شاه کلید میباشد که میتواند دروازه های زیادی را باز کند.حداقل روزی یک مقاله یا داستان کوتاه به زبان انگلیسی بخوانید. میتوانید مجلههای انگلیسی را دنبال کنید؛ این کتابهای جذاب میتوانند مهارت درک مطلبتان را تقویت کنند. یادتان نرود قبل از هر چیزی یک دیکشنری خوب و کارآمد انتخاب کنید تا خیلی سریع معنی واژگان مختلف را در اختیارتان بگذارد. مهارت های چهارگانه زبان انگلیسی میتواند به شما در یادگیری این زبان به خوبی کمک کند.